Annons

Annons

Snabb ostdoftande bovetecrêpe med ugnsbakad sötpotatis

Vegetarisk bovetecrêpe med inspiration från Frankrike.

Bovetecrêpe med ugnsrostad sötpotatis, stekt ägg och riven hårdost

Bovetecrêpe med ugnsrostad sötpotatis, stekt ägg och riven hårdost

Idag vill jag tipsa om en härlig ostig snabbrätt som jag förälskade mig i under sommarens Frankrikeresa. För det mesta serverades crêpe, eller galette, i krämiga kolestrolspäckade varianter med exempelvis lax eller kalkon, där stekt ägg och ost ingick i fyllningen. Men en variant serverades också under vår långhelg på yoga och detox retreat som en del av den vegetariska och glutenfria dieten, då med ugnsbakad sötpotatis från den egna trädgården. Tydligen är bovete glutenfritt, i alla fall enligt kocken som själv var glutenallergiker men åt med god aptit. Min egen variant är varken helfet eller detox utan något däremellan.

Annons

Jag använder en  färdig bovetecrêpe, finns i bra kvalité i sexpack från Picard. Det är för övrigt ett tips att ha hemma i frysen när inspirationen tryter – man kan piffa till alla möjliga matrester genom att stoppa ner dem i en färdig galette och riva lite ost över! Men om du insisterar på att laga din från grunden så har Matmagasinet såklart ett bra recept.

Sötpotatis är ju så otroligt gott, och det är nästintill nationalrätt i mitt andra hemland Nya Zeeland, där man använder urbefolkningens namn kumera. Till min bovetecrêpefyllning har jag ugnsrostat den ihop med vitlök och färska örter. Sedan steker jag ett ägg hastigt och lägger uppepå, och innan jag viker ihop paketet river jag på lite opastöriserad hårdost, den på bilden är från Skabram Gårdsmejeri i Jokkmokk. Lätt som en plätt.

Bon appetit mes amis!

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar