Annons

Annons

Nötallergin – inte så farlig ändå

Försöker att inte gräma mig över alla ostbrickor serverade med goda nötbröd som jag tidigare tackat nej till, alla morotskakor och brownies som jag ratat, och istället titta framåt på en underbar ny värld av nötiga recept och tillbehör.

Valnötsbröd med Quinoa. Recept: Karsten Kyster Foto: Columbus Leth

Valnötsbröd med Quinoa. Recept: Karsten Kyster
Foto: Columbus Leth

En sommar för snart tjugo år sedan var jag ute på Amandas landställe. Jag minns att jag hade nyst mycket under våren, och när jag nu åt en skål full med solmogna persikor till mellanmål ute i den grönskande trädgården så började det klia något helt outhärdligt i munnen. Kort därpå gick jag och mamma till vårdcentralen, där jag efter ett test blev diagnostiserad med björkpollenallergi, inklusive överkänslighet för de frukter där det finns en korsallergi, exempelvis äpplen och persikor. Och så uppdagades dessutom en nötallergi på samma gång. Jag minns besöket på vårdcentralen, sköterskan som berättade vilka frukter som jag kunde vara känslig emot, och att hon framförallt varnade mig för att äta nötter.

Annons

– Nötallergi kan vara jättefarligt, och särskilt valnötter ska man akta sig för om man har nötallergi, berättade hon. När jag råkade äta chokladpraliner med hasselnötter kliade det rejält i munnen, så där fick jag ytterligare bekräftelse.

Så i tjugo års tid har jag varit paranoid mot alla bröd och bakverk som kunnat innehålla nötter, terroriserat såväl servitörer och cafébiträden som värdar och värdinnor på middagsbjudningar med frågor om innehållsförteckning. Skippat nötpåsen på flyget. Gett mamma dåligt samvete när hon – än en gång – råkat köpa Gateaus valnötsbröd när hon bjudit på lunch. Och fått tacka nej till att provsmaka fantastiska nötbaserade raw-food desserter från min vän Aimee på Hope and Organic.

Men så fick jag en ingivelse. Kanske var det att jag råkade bita i en fralla som visade sig innehålla valnötter och vad hände? Ingenting. Det påminde mig om den där gången när någon stod med smakprover på morotsmuffins utanför ett café i Auckland, och jag som gick förbi dödshungrig efter gymmet hann ta både en och två tuggor innan jag insåg att det smakade valnöt. Vad hände? Ingenting då heller.

När jag nu gick till en allmänläkare påstod han att man inte kunde testa mer specifikt än vad jag gjorde för tjugo år sedan med blodprov. Antingen var man allergisk mot nötter eller inte. Tur att jag ändå bad att få remiss till en specialist, för den här farbrorn verkade inte ha uppdaterat sina kunskaper på tjugo år heller. Han hade fel. Så jag, som för övrigt verkligen inte gillar nålar, tvingade mig själv till allergimottagningen på City Akuten vid Hötorget för ett blodprov. Fick superproffsigt bemötande, och två veckor senare har nu testresultatet landat i brevlådan. Domen lyder: Allergi mot björkpollen och hasselnötter. Känslighet mot mandlar. Ingen reaktion på några andra nötter what-so-ever. Så himla skönt!

Försöker att inte gräma mig över alla ostbrickor serverade med goda nötbröd som jag tidigare tackat nej till, alla morotskakor och brownies som jag ratat, och istället titta framåt på en underbar ny värld av nötiga recept och tillbehör. Och inte minst att bli en mindre krävande middagsgäst. Så mitt tips om du är osäker, gå till en allergimottagning!

Brödet på bilden är ett valnötsbröd med quinoa som Matmagasinet har receptet på. Inte längre en omöjlighet att jag provar…

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar