Annons

Annons

Fetaostsallad med röda linser, groddar och apelsin

Jag lär mig stava till vegetarian, skryter hämningslöst om att grodda egna groddar, med delar framförallt med mig av ett riktigt gott salladsrecept.

Fetaostsallad med röda linser, groddar och apelsin

Fetaostsallad med röda linser, groddar och apelsin

Min syster är vegetarian och det är alltid roligt att försöka komma på nya rätter när hon kommer på besök – även om jag ska erkänna att jag ibland gjort mig skyldig till helt glömma hennes matval och bara paniksteka ett par skivor halloumi i sista stund.

Annons

Själv kan jag bokstavligt talat inte ens stava till vegetarian – det är sant, jag skrev med tre e först, fick använda stavningskontrollen för att rätta, skandal! Men jag försöker att bli en mer ansvarsfull världsmedborgare, jorden vi lämnar till våra barn, tänka på klimatet, osv osv och ja helt enkelt byta ut köttet mot andra proteinkällor på regelbunden basis. Det enklaste sättet för en sådan rätt att ändå blir njutbar tycker jag är att använda ost. (disclaimer – vet att ost inte heller är helt oproblematiskt ur miljösynpunkt, men det är ändå rätt mycket bättre än rött kött so give me a break).

I söndags skulle vi fira min lilla Rios ettårsdag i efterskott, eftersom vi ofint nog spenderade hennes första födelsedag på Nya Zeeland. Släkten var samlad, solen sken, och både syrran och bordets karnivorer uppskattade den här rätten. Till groddarna använde jag ekologiska A. Vogels milda aromatiska mix, som jag groddade själv i en sån här liten BioSnacky groddburk som är väldigt praktisk. Oj den meningen hade väldigt hög svansföring, hoppas ni förlåter mig. Hur som helst, nu ska jag sluta babbla och skriva ut receptet:

Fetaostsallad med röda linser och apelsin (4 personer)

2 dl röda linser
100 g machésallad
2 apelsiner (gärna blodapelsin för färgen)
10 körsbärstomater
200 g fetaost
En handfull groddar

Dressing

3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk citronsaft
1 pressad vitlökslyfta
Några drag med salt och pepparkvarnen

Gör så här

  1. Koka linserna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Här kommer alla recept säga att man ska akta så de inte kokar sönder. Mina blev kokta till en gröt men det blev gott ändå, så ingen panik.
  2. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop med linserna. Fram till hit kan man med fördel förbereda, det blir bara godare ju längre linserna får dra åt sig dressingen.
  3. Skölj salladen i kallt vatten.
  4. Skär ut filéerna på apelsinen. Eller bara skala och skär i bitar, beroende på ambitionsnivå. Ni kan ju gissa er till min.
  5. Lägg upp precis innan servering på ett fat med linsröran i mitten, machésalladen och tomaterna längs sidorna, och strössla på smulad fetaost, apelsinbitar och groddar över hela härligheten.
  6. Ett varv med olivoljan och lite flingsalt på toppen skadar inte.

Till detta drack vi ett vitt vin från Bourgougne. Chardonnay alltså. My favourite.

Fetaostsallad med röda linser och apelsin

Fetaostsallad med röda linser – halvvägs i uppläggningen.

 

Fetaostsallad med röda linser, groddar och apelsin - välkommen till bords.

Fetaostsallad med röda linser, groddar och apelsin – välkommen till bords.

Receptet är ursprungligen inspirerat av Paolo Robertos italienska linssallad med Pecorino, eller ”Insalata di lenticchie, arancia e scaglie di pecorino” om man ska vara tjusig, som han lagade i Nyhetsmorgon. Det såg också jättegott ut, bortsett från den råa rödlöken som är min personliga matskräck.

Läs också

1 kommentar

Annons

Annons

Laddar