Annons

Annons

Trendspaning: Öl till ost

Hipsterölen ersätter vin vid många finare måltider. Men vilken ost passar egentligen till vilken öl? Anna Lefevre från ostbutiken Androuet tipsar om några klockrena smakkombinationer!

Bleu d Auvergne

Bleu d’Auvergne

Vin har länge varit det självklara valet till osten, och det råder ingen brist på litteratur om de bästa ost- och vinkombinationerna. Men en trend vi ser i matvärlden är att byta ut vinet på finmiddagen mot en god öl på flaska, gärna från små exklusiva mikrobryggerier. Jag har hört vissa kalla de här ölsorterna, möjligtvis något föraktfullt, för ”hipsteröl” – men visst har väl den här trenden spridit sig även utanför Södermalm och runtom i landet?

Annons

Självklart vill vi ta öltrenden även till ostbrickan. Anna Lefevre från ostbutiken Androuet delar med sig av en snabbguide på tre klockrena ost- och ölkombinationer!

  1. Stout matchar härligt med franska blåmögelosten Bleu d’Auvergne, en mild och gräddig komjölksost.
Maroilles

Maroilles

2. Den belgiska ölen Chimay passar fint till den här kraftiga kittosten Maroilles,  som görs på komjölk och ibland till och med spetsas med klosteröl under tillverkningen.

Rondin du Quercy

Rondin du Quercy

3. Veteöl klickar med de flesta unga getostar, exempelvis den här krämiga favoriten Rondin du Quercy.

Nu har du säkert blivit sugen på en snabblagad måltid med getost och veteöl till helgen? Testa det här goda receptet på  spenat och chévrepaj från Anne Aobadias bok Matkärlek!

Spenatpaj med chevre

Spenatpaj med chevre

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar