Annons

Annons

Det vietnamesiska köket: Besök hos en fantastisk biodlare

Honungsbin - bra för mycket mer än bara honung.

Färskpressad apelsinjuice med honung från Phu Quoc Bee Farm

Färskpressad apelsinjuice med honung från Phu Quoc Bee Farm

Av alla erfarenheter från Vietnam var besöket på Phu Quoc Bee Farm en favorit hos hela familjen. Den lilla ekologiska biodlingen är öppen för allmänheten och den passionerade och vältaliga ägaren visar gärna runt och berättar allt du vill veta om bin – från bisamhällets uppbyggnad till hur bin är absolut nödvändiga för livet på vår jord. Vi fick lära oss om hur honungsbin behövs för att pollinera de flesta fruktträd som vi tar för givet, från exotiska träd som mango till frukt på våra egna breddgrader som äpplen, och många andra grönsaker och växter.

Annons

Vi fick titta in i en bikupa och min son Ridley, som först knappt vågade sig ur bilen av rädsla för att bli stungen, omvändes till biälskare och ska nu bli biodlare när han blir stor! Han fick till och med testa att hålla i ett litet drönarbi, som alltså inte har någon gadd.

Phu Quoc Bee FarmPhu Quoc Bee Farm

Det är helt klart att bin är betydelsefulla för mycket mer än honungsproduktion, men för mig som matbloggare är självklart honungen i sig också intressant. I vietnamesisk matlagning används ofta honung i grillmarinader,  exempelvis till grillat fläskkött honungsmarinerade kycklingklubbor, samt i desserter.

I det vackra lilla cafét mitt i djungeln serveras alla drycker ihop med den delikata blommiga flytande honung som producerades på plats – från apelsinjuice och banansmoothie till te och kaffe, vilket var förvånansvärt gott. Här används ingen plast utan enbart glasförpackningar och naturliga sugrör gjorda av bambu. Den som vill kan också inkvartera sig på gården, där det erbjuds kurser i djungel-yoga och massage.

Den blomstrande bivänliga trädgården är något alldeles extra. Jag är ju själv väldigt trädgårdsintresserad och jag är mycket imponerad av hur man enbart använder sig av naturliga material här. Till exempel så drar man inte upp frön i plastkrukor som vi är vana vid att se dem hemma, utan man tillverkar ”krukor” av bananblad som man kan sätta rätt ner i jorden där de förmultnar när de fullgjort sin uppgift.

Ekologiska krukor av bananblad på Phu Quoc Bee Farm

Ekologiska krukor av bananblad på Phu Quoc Bee Farm

Enligt Naturskyddsföreningen så är ungefär en tredjedel av maten vi äter beroende av att bin pollinerar växter. Bin är dock hotade av bekämpningsmedel, sjukdomar och miljöförändringar. Det gamla småskaliga jordbruken försvinner vilket utarmar binas levnadsmiljö då många sorters blommor försvinner. Alla kan hjälpa till att rädda bina, exempelvis genom att köpa ekologisk mat för att minska användningen av bekämpningsmedel, samt att odla blommor i sin trädgård eller på sin balkong.

För mer information om bin se filmerna More Than Honey och The Vanishing of Bees eller följ hashtaggen #savethebeessavetheworld

Save the bees - save the world

Save the bees – save the world

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar