Annons

Annons

Bäst före-datumet har nått sitt bäst före-datum

Om nya smarta matetiketter och att gammal ost är god ost.

Foto: Johan Lygrell EAT

Foto: Johan Lygrell EAT

”Bäst före-datumet har nått sitt bäst före-datum”. Ja med den klockrena one-linern tackade Erik Lindberg för sig på scenen, efter att ha tagit emot priset Global Innovation Awards som delades ut av kronprinsessan Victoria under årets EAT Stockholm Food Forum. Den internationella konferensen på mat och hållbarhet som jag skrivit om tidigare.

Annons

Eriks uppstartsföretag Innoscentia vann innovationspriset tack vare att de utvecklat en teknik med en slags smart etikett som mäter farliga bakterier i exempelvis kött. Istället för att bara gå på ett datum så kan man alltså med hjälp av etiketten få veta säkert om livsmedlet är ok att äta eller inte. Det finns minst två fördelar med det. Dels för att minska oönskat matsvinn med produkter som slängs i onödan för att de nått sitt bäst före datum, och dels för att förhindra utbrott av matförgiftning ifall livsmedel inte hanterats rätt.

I väntan på att denna märkning blir standard så är väl datummärkning bra att ha lite koll på,  just när det gäller kött och skaldjur där farliga bakterier kan bli riktigt läskiga efter sista förbrukningsdag. Men annars så struntar jag personligen i stort sett i datumet. Häromdagen drack jag mjölk som var tio dagar förbi bäst före, och då har jag ändå extremt känsligt luktsinne och skulle aldrig kunna sätta i mig något som inte var fräscht.

Vad gäller ost så letar jag snarare i butiken efter produkter som är så nära datummärkningen som möjligt – det blir ju bara godare! Det finns inget som är så trist som en omogen brie till exempel, med hård nästan skorvig kärna. In med den längst bak i kylen i några månader, så blir den både fylligare och krämigare.

Dessutom tycker jag man ska ha respekt för hur mycket mjölk som går in i ostproduktionen, och därmed hur stor miljö- och klimatpåverkan som osten har. Näst efter kött är ost tyvärr en av de största klimatbovarna i mataffären. Eftersom det vi äter står för en tredjedel av världens klimatpåverkan förstår ni ju att man inte kan slänga ost hur som helst. Finns oönskat mögel så skär bara bort den biten. Känns osten allmänt ofräsch riv ner den på en gratäng. Är parmesankanten för hård för att riva så släng i den i risotton som smaksättning. Om all fantasi är slut, skriv till brie, myself and I och fråga om receptförslag. Men släng för guds skull inte osten!

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar