Annons

Annons

10 anledningar att äta ost

Expressen Hälsoliv har samlat tio, mer eller mindre relevanta, anledningar att äta ost. Oj oj oj vad jag borde bli smal och snygg och leva tills jag är minst 120! Vi får väl se. Men framförallt håller jag med om nummer nio. Ost passar ju till (nästan) allt. Det mesta blir godare med ost, och vad vore väl lasagne, omelett eller över huvud taget en måltid utan ost? Här är Expressens lista:

1. Du lever längre

Enligt en ny studie finns det en koppling mellan ost, ökad ämnesomsättning och ett längre liv.

Annons

Ost – hemligheten till ett långt och smalt liv

2. Du går ner i vikt lättare

Forskning har visat att ett högre intag av kalcium, vilket det finns gott om i ost, är förenat med viktnedgång. Kalcium binder nämligen fettet, som då inte absorberas av kroppen.

Håll dig smal – ät en ost

3. Du skyddar dig mot allvarliga sjukdomar

Du får ett bättre skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, inflammation, benbrott och oxidativ stress.

 Grattis alla ostälskare: Njut och förläng livet

4. Du mår bättre

Ost innehåller ämnet kasein, som utsöndrar må-bra-hormonet dopamin när du stoppar en bit i munnen.

 Är du beroende av ost? Det här är förklaringen

5. Du blir mätt

Halloumi och mögelost innehåller mycket protein respektive fett, vilket gör att du blir mätt och sällan äter för mycket.

 Njut av ost – tappa kilon

6. Det finns sorter som kan berättiga ditt pizza-ätande

Den smälta osten har en stor del i att pizza anses vara så onyttigt. Men om du byter ut den vanliga ostmixen mot en magrare mozzarella kan du faktiskt glufsa i dig med gott samvete.

 Ny sorts mozzarella gör pizzan nyttigare

7. Du får i dig det viktiga vitaminet K2

Lagrade ostar – i synnerhet brie och gouda – har en hög koncentration av vitamin K2, som är särskilt viktigt för kvinnor eftersom det stärker skelettet och skyddar mot benskörhet.

8. Det är billigt

Det går ofta att hitta stora bitar rea-ost, som man med fördel kan riva och frysa in.

 Här är 9 smarta tips på billigare LCHF-mat

9. Det funkar till allt

Ost är det perfekta sättet att göra vilken maträtt som helst lite festligare. En skiva Herrgård på smörgåsen, lite mozzarella till mellanmål, fetaost i lunchsalladen och parmesan på middagspastan. Och glöm för all del inte färskosten keso, som du kan äta som yoghurt, med lite äpple och kanel.

Så kombinerar du ost med D-vitamin

Så gör du: Keso med äpple och kanel

10. Det smakar smaskens

Finns det egentligen något bättre än att käka varma mackor med smält ost med sin käresta eller en vän på söndagskvällen, när ni kanske är trötta och saltsugna efter en blöt festnatt?

 Därför är söndag bästa dagen att ha en sambo

Läs också

1 kommentar

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar